Kalcsó Gyula, 3. dan

2003 júniusában kezdtem aikidózni, elsősorban a harcműveszetek iránti általános érdeklődés, valamint az aikidóra sajátosan jellemző eszmei háttér, gondolkodásmód vonzott az első edzésre. Szerencsére még többet találtam, mint amire számítottam: barátokat, szélesebb látókört, nem utolsósorban kellemes közös mulatságokat, és még sorolhatnám. Ugyanakkor az életem egy olyan mederbe terelődött az aikido által, amely – azt hiszem – jobb irányba tart, mint korábban.

2010-ben vizsgáztam le 1. danra, 2013-ban 2. danra, 2016-ban 3. danra. 2013 januárjától 2016 júniusági tartottam edzéseket Mezőkövesden.

Az aikidóról való gondolkodásomat elsősorban Szeltner Zsolt, Matti Joensuu és Kobayashi Yasuo senseiek befolyásolják közvetlenül (valamint itt említhetők meg az egri dojo tanítványai, közülük is elsősorban a magasabb fokozatúak, akiktől természetesen nap mint nap sokat tanulok). A videófelvételeken látott mesterek közül pedig nagyon tetszik Saito Morihiro, Endo Seishiro, Saotome Mitsugi (és még sok más) sensei aikidója. Korábban a Kobayashi dojo instruktorai közül Kobayashi Yasuo, Kobayashi Hiroaki, Koyanagi Sunichiro, Masuda Manabu senseiek edzőtáboraiban vettem részt rendszeresen, újabban elsősorban Matti Joensuu sensei szemináriumait látogatom, és reménykedem benne, hogy minél több mester tanítását megismerhetem még a jövőben.