Egyesületünk, alapító tagja az "SSzMA" szervezetnek

Zsolt képe

Sportági Szövetség a Magyar Aikidóért (SSzMA)

 

 

Történet:

1996-ban, Kobayashi Yasuo Shihan elfogadta egy újonnan alakult magyar Aikido szervezet meghívását, mely a „Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesülete” néven került bejegyzésre. Ettől az évtől kezdődően a Kobayashi Dojo évente két alkalommal küldött instruktorokat Magyarországra (a tavaszi táborokat többnyire Masuda Manabu illetve a nyári táborokat többnyire Kobayashi Hiroaki Sensei - ek vezették). Maga Kobayashi Yasuo Shihan 4 alkalommal látogatott hazánkba.

 

Az évek során számos MKDE instruktor vett részt más Aikikai Shihanok által vezetet táborokon. Néhányuk állandó kapcsolatot alakított ki velük (lásd listázva lentebb). Ezen kapcsolatok az Aikido-ban való fejlődést szolgálták és nem volt semmi nemű politikai természetük az első időkben.

 

Az idő előrehaladtával, az MKDE-n belül a vizsgáztatással kapcsolatosan külön szakmai vélemény alakult ki az instruktorok két csoportja közt. A fentebb is nevezett instruktorok úgy döntöttek, hogy nem folytatják a közös munkát az MKDE jelenlegi vezetőségével és megalapították a „Sportág Szövetség a Magyar Aikidóért” néven bejegyzett sportági szövetséget. Az instruktorok java része az eredeti MKDE alapítói közé tartoztak (néhányan az alapításkor még csak gyakorlói, de néhányan már akkor is oktatói minőségben.)

 

2014 augusztusában, a japán Kobayashi Dojo deklarálta, hogy bár továbbra is jó kapcsolatot kívánnak fenntartani mindkét szervezettel (edzés, illetve a baráti kapcsolat ápolása szempontjából), adminisztratív kapcsolatban az eredeti szervezettel (MKDE) állnak és nem kívánnak kialakítani semminemű hivatalos kapcsolatban az újonnan létrehozott szövetséggel (SSzMA).

 

Az Aikido Kobayashi Dojo válaszát megértve és azt elfogadva, az SSzMA Instruktori Tanácsa azon döntést hozta, hogy innentől fogva az Aikikai Hombu Dojoval való hivatalos kapcsolatért dolgozik és danvizsgázóit a Magyarországon tartott éves danvizsgára küldi, melyet a Hombu Dojo által delegált Aikikai Shihan vezet.

 

 

Ezen cél megvalósítása érdekében a szervezet elindította a Hombu dojo által előírt regisztrációs folyamatot.

 

Aikikai instruktorokkal való kapcsolat:

 

Meghívó                             Instruktor                          Az első meghívás éve

Juhász Csaba                      Seán MacRuairí                            2008

Szeltner Zsolt                     Matti Joensuu                              2010

Bak László                          Urban Aldenkint                          2008

                                       Shirakawa Katsutoshi                    2009

Hochstrasser Norbert            Norihisa Hiromoto                         2012

Hajasgos Zoltán                  Börje Linden                                2011

Gulyás László                    Peter Spangfort                             2013

 

SSzMA vezetőség

Juhász Csaba

Szeltner Zsolt

Bajusz Péter

Hochstrasser Norbert

Vári Tamás

Bak László

Gulyás László

Hajagos Zoltán

Molnár Tamás

Juhász Gergő