Mi az aikido?

Egy szamuráj hagyományokra építő, ám modern japán harcművészet, mely az ellenfél erejét, támadásának energiáját elvezetve, visszafordítva kerekedik a támadó fölé, és sérülés okozása nélkül próbálja meg hatástalanítani a támadást. Továbbá nemcsak technikai rendszer, hanem komoly szellemi út, illetve életvitel, életfelfogás is egyben. Az aikidóban nemcsak pusztakezes technikák vannak, hanem a gyakorlók megtanulják a japán kard és bot mozgásainak alapjait is, melyekre sok pusztakezes technika is épül.

Mit jelent az aikido kifejezés?

Az AI jelentése egyesülés, egység, harmónia. A KI jelentése az élet, a mindenség, az univerzum. A DO jelentése út, módszer, tanítás. Összességében az AIKIDO az univerzummal való egység, a harmónia útját jelenti.

Miben különbözik az aikido a többi harcművészettől?

Az alapvető különbség, hogy az aikido gyakorlása nem vesz fizikai erőt igénybe, mint sok más egyéb küzdősport vagy harcművészet, az ellenfél lendületét és az ízületek feszítését használjuk inkább.

Van-e az aikidóban ütés, rúgás?

Az aikidó nem egy ütő-rúgó harcművészet.
Ugyan tanulunk ütések elleni védekezést, és a technikák során bizonyos esetekben, a támadó kibillentése céljából mi magunk is ütünk, hagyományos értelemben véve az ütések, rúgások nem képezik az aikido technikai repertoárjának részét.
„Akkor mi van?” – szokott következni a kérdés.
Leszorítások, elvezetések, dobások, körkörös, „táncszerű” mozdulatok.

Mi kell a kezdéshez?

Először tökéletesen megfelel egy melegítőalsó (mindenképp hosszúnadrágnak kell lennie), egy póló és egy papucs. Később, ha már biztosan döntött az ember, hogy huzamosabb időt szeretne eltölteni az aikido gyakorlásával, akkor érdemes beszerezni dogit azaz aikidós gyakorlóruhát, valamint egy bokent (fakard) és egy t (bot) is.

Amennyiben további kérdésed van keres bármelyik megadott elérhetőségünkön!

Lányok is edzhetnek?

Igen, természetesen, mivel nem kell fizikai erő a technikák végrehajtásához.

Hány éves korban lehet elkezdeni az aikidót?

Gyakorlatilag nincs korhatár. 5–99 éves korig bárki elkezdhet aikidót gyakorolni. Japánban nem ritka a nyugdíjaskorú kezdő sem.
Aikido 40 felett.. ITT

Lehet vizsgázni? Milyen fokozatok vannak?

Igen, van vizsgarendszer. 2 féle fokozattípus létezik:

Kyufokozat:
tanulófokozatok (fehér öv és barna öv) kb. az első 5-6 év

Danfokozat:
haladó, mesterfokozatok (fekete öv és hakama – tradicionális japán viselet)

Nem fáj az esés?

Az esés nem kötelező, de pár hét alatt megtanulható, hogyan lehet fájdalommentesen földet érni.

Kell-e valami különleges adottság az aikido gyakorlásához (erő, hajlékonyság stb.)?

Nem, semmilyen, a szokványostól eltérő adottságra nincs szükség, mivel az aikido természetes mozgásra, természetes mozdulatokra épít.

Vannak aikidóversenyek?

Nem, az aikido nem versenysport. Csak övvizsgák vannak, illetve bemutatók.